Abdij van Fontenay
Door: Ik
20 Mei 2018 | Frankrijk, Montbard
Je komt ergens midden in de bossen uit,sinds dit jaar hebben ze de parkeerplaats flink vergroot en is er genoeg ruimte om er te overnachten met de camper wat ook toegestaan is.
(Dit mag bijna bij alle musea in frankrijk)
De abdij is gesticht in 1118 door de heilige Bernard van Clairvaux.
De monniken leefde heel sober er was op twee plaatsen warmte in het gebouw de smidse en waar het brood werd gebakken .
De slaapzaal head geen ramen dus dat was kou leiden s winters.
Ze hadden zelfs een gevangenis in het klooster wand als er iemand bv stroopte in de bossen en je werd gepakt was de abt de rechter. En deze,, arme "monniken hadden honderde hectaren bos en grond ,er was zelfs een kennel voor jachthonden .
Ik heb met snuffy de monniken route voor een gedeelte gelopen mooi door de bossen over zeer smalle paden.
tijdens de franse revolutie waren er nog 12 monniken en die verkochten in 1790 het klooster aan Elie de Montgolfier (uitvinders van de luchtballon).
Jaren later werd het een papierfabriek.
In 1906 kocht de fam. Aynard de abdij en ook de grond ,en is begonnen aan een uitgebreide restauratie van de abdij.
Vandaag de dag is alles nog steeds prive bezit van de fam. Aynard en staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.
De intree kost €10,00 .
De dag dat ik er was heb ik 12 tourincars geteld die een stroom mensen er brachten dus er komt ook wel wat binnen aan geld ,het onderhoud kost waarschijnlijk een vermogen per jaar .